Tuesday 28 October 2014

Paprik Campur

tgk bahan2...mudah je kan
apa je yg korang suka..
ni antara yg ada dlm peti sejuk aku
kalo suka, leh jugak letak udang..daging
dan sayur pulak, leh tambah jagung muda...


aku guna ayam dan sotong, ni je lauk yg ada dlm stok


bahan2 lebihan dari menu tomyam sblm tu...
best kan...jimat..sekali beli, dpt 2 menu



nk buat simple sgt

1) panaskan minyak..tumis 2 ulas bwg putih yg dicincang halus + halia hiris + 2 sudu besar cili kisar dan sebatang serai yg diketuk.
2) masukkan sos cili (3 sudu), sos tomato(1 sudu), sos tiram (1 sudu)...agak2 je la jumlahnya
3) masukkan lauk2nya, ayam, sotong, udang (kalo daging rebus dulu)
4) bila ayam dh nampak empuk, masukkan sayuran..leh guna keret, bunga kobis, jagung muda(aku xletak) dan tomato belah suka hati. masukkan 2 helai daun limau purut yg dikoyak rabak.
5) ejas rasa garam, gula... masakan ni akan rasa masam (dr sos tomato), manis skit, masin, pedas skit.
leh tambah hirisan cili api jika suka...


hasilnya, berbaloi2...1 menu yg lengkap


jom buat!

No comments:

Post a Comment